Whisky-Room drank (25 AV%)

Deze likeur wordt gemaakt met een gedeelte whiskey. met een “e” er tussen, het moet namelijk Ierse whiskey zijn.

Ingrediënten voor 1,245 liter:

250 gram suiker

500 ml alcohol van 57%
Ierse whiskey

200 ml Ierse whiskey

whisky 40%

400 ml slagroom

5 zakjes vanillesuiker

40 gr koffie espresso maling

5 gram cacaopoeder

 

Bereiding:

Laat de koffie en de cacao 30 minuten macereren in de alcohol, daarna filteren en vanillesuiker, slagroom, whiskey en suiker toevoegen. Goed roeren, NIET kloppen. Het moet geen slagroom met een koffiesmaak worden.
Als het nog te dun is voeg dan enkele druppels glycerine toe.
Pas na een aantal dagen wordt de smaak mooi rond.

Macereren is een proces waarbij, in dit geval het koffie/cacao mengsel enige tijd wordt blootgesteld aan de inwerking van een vloeistof. In dit geval alcohol. De alcohol lost bepaalde bestanddelen uit het mengsel op. De alcohol bevat daarna dan ook veel smaak en kleurstoffen.