Cagliari koffie, Italië, Modena

De koffiebrander met een lange historie.

Ongeveer 20 jaar oud ontvlucht Ambrogio Cagliari het uitzichtloze bestaan in Italië. Hij neemt de boot naar Brazilië en vindt werk op een koffieplantage. Al snel maakt hij promotie en leert de kunst van het selecteren, branden en mengen van koffie. In 1907 wordt hij door de Braziliaanse regering naar Frankrijk uitgezonden om Braziliaanse koffie in Europa te gaan promoten.

1909 neemt hij zijn familie op sleeptouw en vestigt zich in Modena. In het hartje van de stad, vlak bij de kathedraal, start hij Caffè Cagliari, een koffiebranderij en koffiehuis.

In 1939 wordt het pand te klein om alle activiteiten in onder te brengen daarom verhuizen ze naar Piazza Marconi.

Hier het pand rond 1950.

Elders in de stad wordt een speciaal pakhuis in gebruik genomen. De taken worden verdeeld over de drie zonen van Ambrogio.

In het jaar 1951 overlijdt de oprichter dus gaan de drie zonen verder. Zij werken aan een verkoopnetwerk waardoor de koffie ook buiten Modena bekendheid krijgt.
Er wordt een nieuw logo geïntroduceerd


dat met het koffiekannetje.

1963 wordt een nieuwe branderij gebouwd aan de Via Emilia Est en Caffè Cagliari is hier nog altijd gevestigd.

In 1965 gaan de drie broers elk hun eigen weg en Luigi neemt de fabriek en de merknaam over van zijn twee andere broers en wordt een van de belangrijkste koffiebrander in de regio.

Na het overlijden van Luigi neemt zijn zoon Alberto de leiding over het bedrijf. Hij investeert in onderzoek en moderne technieken zonder de traditie uit het oog te verliezen.

Om de koffiebonen nog langer in perfecte conditie te houden wordt er in 2006 een nieuw soort zak geïntroduceerd. Een zak met een hogedrukventiel. Daardoor blijven de aroma’s in de boon en de koffie is daardoor langer houdbaar, zonder kwaliteitsverlies.

De investeringen om deze zak te maken en te vullen waren hoog maar het resultaat is er dan ook naar, een nog lekkerder kopje espresso.

 

Door al deze moeite en investeringen mogen een aantal melanges het label “espresso italiano” dragen. Dit label geeft aan dat, als de espresso volgens de regels der kunst wordt gemaakt, zie “de perfecte espresso“, deze voldoet aan een aantal hoge eisen. Zie ook Facebook en de website van Espresso Italiano.

 

En… natuurlijk werden er ook capsules ontwikkeld. Capsules die volledig veilig zijn voor de Nespresso machines.

De capsules of cups zoals ze ook vaak worden genoemd zijn er in vier verschillende smaken.

  • Elite
  • Grand Espresso
  • Crem Espresso
  • Ristretto

 

Zoals gewoonlijk is alle Cagliari koffie van zeer hoge kwaliteit.

Telkens als ik ergens eens een ander merk te drinken krijg realiseer ik me weer hoe goed deze cups eigenlijk wel zijn.