Het proeven van koffie

Proeven! Hoe iets smaakt, is en blijft iets zeer persoonlijks. Ook als het om een waardering als lekker of niet lekker gaat. Toch is het wenselijk een aantal kenmerken vast te leggen zodat een vergelijking met verschillende koffiemerken en koffiesoorten mogelijk is. Ook kan men met deze vaste waarden een idee geven aan iemand anders wat hij van de koffie kan verwachten. Handig als u een vriend niet alleen wilt vertellen dat Cagliari koffie zo lekker is maar ook waarom.

Wat voor iedereen min of meer hetzelfde is, zijn de waarderingen die middels de tong gedaan kunnen worden. Dit zijn: zoet, zout, zuur en bitter.

  • Zoet: Door branden van de bonen karamelliseren de in de boon aanwezige suikers. Daarnaast vindt de Maillard-reactie plaats. Dit geeft behalve een groot aantal stoffen, die zelfs nog niet allemaal bekend zijn, ook een zoete toets en een bruine kleur.
  • Zout: Dit treft men in zulke kleine hoeveelheden aan in gezette koffie dat het niet waargenomen wordt.
  • Zuur: Een duidelijk zuurtje moet er in koffie wel zitten. Een hogere zuurgraad geeft een zachtere koffie.  Chlorogeenzuur is een zuur dat de opname van glucose door de darmen remt. Het draagt daardoor zeer waarschijnlijk bij aan het voorkomen van diabetes type 2
  • Bitter: Bitterheid is afhankelijk van de mate van branding en het caffeïnegehalte van de koffie.

 

Bedenk dat de smaak voor een belangrijk deel wordt bepaald door de geur tijdens het proeven. Het koffiearoma is daarom van heel groot belang.

Er is nog een manier om elkaar te “vertellen” hoe iets smaak.

Smaak radar zoals veelvuldig in gebruik bi whisky proeverijen

            Met een “smakenkaart” een smaken radar.

 

Als je een aantal keren zo’n kaart hebt ingevuld na het drinken van een espresso, krijg je al snel een idee hoe een espresso zal smaken als je er een kaart van ziet. Je proeft hem als het ware al voordat je werkelijk drinkt.