Koffie variëteiten

Er zijn twee variëteiten koffiebonen die van groot belang zijn. Dit zijn de arabica en de robusta. Beide soorten hebben hun specifieke eigenschappen zodat met mengen van beide een bepaald resultaat behaald kan worden. Door het gebruiken van verschillende kwaliteiten en verhoudingen kan er telkens een andere smaak gecreëerd worden.

De jaarlijkse wereldproductie van koffiebonen is ongeveer 130 miljoen zakken van 60 kilogram elk. Dat is dus 7800 miljoen kilo!

Een groot deel, 60%, wordt geoogst in Centraal en Zuid-Amerika. Op de tweede plaats staat Azië met 30% en op de laatste plaats Afrika met 10%

Arabica

Ongeveer 65% van de productie bestaat uit arabica. Dit is de duurste van de twee soorten. De boon heeft een cafeïne gehalte van 1,1 tot 1,7 %

Brazilië produceert het grootste deel van de arabica bonen namelijk zo’n 40 miljoen balen. De koffieplant groeit tussen de 600 en 2500 meter hoogte.

Robusta

De rest, 35%, is robusta. Deze boon heeft een hoger cafeine gehalte namelijk tussen de 1,7 en 3,8% Dit geeft een aangenaam bittertje in de smaak.